Aulanko on luontoliikkujan ykköskohde ja lomailijan keidas ihan lähellä kaupungin keskustaa. Alueen vehreä luonto sekä monipuoliset palvelut houkuttelevat liikkumaan, rentoutumaan ja nauttimaan hyvästä olosta. Hoidetut puistotiet, upeat ulkoilureitit sekä kansallismaisemat ihastuttavat ulkoilijaa ympäri vuoden. Osa Aulangon puistometsää on luonnonsuojelualuetta ja Metsähallituksen hallinnassa. Vuosittain puistometsässä käy noin 400 000 vierailijaa. Aulangon laaja kokonaisuus on olennainen osa Hämeenlinnan kansallista kaupunkipuistoa. Alueella toimii kylpylähotellin lisäksi useita pienempiä yrityksiä ja yhdistyksiä, jotka ovat yhdistäneet luontoelementin omiin palveluihinsa.

Näkötorni, Karhuluola ja Joutsenlampi

Aulangon tunnetuimmat käyntikohteet ovat näkötorni, Karhuluola ja Joutsenlampi. Graniittinen näkötorni on 33 metriä korkea ja se on rakennettu vuonna 1907. Näkötorni on innoittanut monia taiteilijoita vuosien varrella. Tornista avautuu kansallismaisemallinen näköala Aulankojärvelle ja Lusikkaniemeen. Kansallismaiseman kerrotaan innoittaneen itse Jean Sibeliusta Finlandian säveltämisessä. Aulangon näkötorni ja sen juurella sijaitseva kesäkahvila ovat avoinna kesäkaudella. Näkötornilta johtaa 322 jyrkkää kiviporrasta alas rinnettä Karhuluolalle. Kuvanveistäjä Robert Stigell veisti Karhut-monumentin vuonna 1906. Näkötornin portaat ovat lenkkeilijöiden suosiossa, niitä kiipeällä ylös torniin asti saa tehokkaan ulkotreenin.

Joutsenlampea kiertää helppokulkuinen kävelypolku, jossa voi liikkua myös pyörätuolilla. Polun varrelta löytyy penkkejä ja pöytiä, vaikka eväiden nauttimiseen. Tutustu reitin varrella myös harvinaisiin pensas- ja puulajeihin. Lammella asusteli alkukesään 2015 saakka kyhmyjoutsenpariskunta, Aino ja Janne.

Aulangonjärven ympäristö ja Aulangon Ulkoilumaja

Aulangonjärven ympäristön vehreä luonto tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia virkistäytymiseen ja luonnossa liikkumiseen. Aulangon Ulkoilumajalta lähtee eripituisia ulkoilureittejä ympäristön metsiin. Yksi suosituimmista reiteistä kiertää Aulangonjärven ympäri. Reitillä pääsee patikoimaan pitkospuilla ja ihastelemaan Kärmeskallioilta avautuvia maisemia. Makkaraa voi paistaa nuotion loimussa ulkoilumajan viereisessä kodassa tai reitin varren tulipaikoilla. Uimaan voi pulahtaa Kihtersuon ja ulkoilumajan uimarannoilla. Ulkoilumajalla pääsee talvisin myös avantoon. Talvisin hiihtoladut ajetaan Aulangonjärvelle ja puistometsään, jossa on myös eri pituisia valaistuja latuja. Aulangonjärvi on kokonaisuudessaan Aulangon kalastusyhdistyksen vesialuetta. Kalastus- ja ravustuslupia sekä avantouintiin liittyviä asioita voit tiedustella Hämeenlinnan kaupungin palvelupiste Kastellista.

Aulangon Ulkoilumaja on vuokrattavissa erilaisiin yksityis- ja yritystilaisuuksiin sekä tapahtumiin. Ulkoilumajan ympäristössä järjestetään vuosittain myös monia perheliikuntatapahtumia. Ulkoilumajan kahvio on avoinna hiihtokaudella sekä tapahtumien yhteydessä. Aukioloajat löytyvät Ulkoilumajan sivuilta.

Katso reittikarttoja ja lisätietoa Metsähallituksen sivuilta sekä Hämeenlinnan kaupungin sivuilta.

 

#Aulanko Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More